Tuesday, January 4, 2011

10 kelebihan ilmu berbanding harta

Bismillahhirrahmanirahim..
Buat permulaan semesta baru tahun 2011. Kelab Surau Tun Razak mengucapkan selamat kembali ke medan menuntut ilmu kepada semua ahli-ahli kelab dan buat semua pelajar Universiti Teknologi malaysia. Semoga semesta ini lebih baik dari semesta yang telah berlalu. Bagi pelajar yang mendapat keputusan yang cemerlang,tahniah diucapkan dan kepada yang masih belum berpuas hati dengan keputusan semesta lepas diharaapkan agar lebih gigih berusaha untuk mencapai kecemerlangan. sikap berputus asa tidak boleh sama sekali wujud dalam diri setiap yang bergelar pelajar kerana menuntut ilmu dalah kewajipan setiap muslim. dan seperkara yang perlu diingati adalah kejayaan bukan milik kita, sebaliknya milik Allah subahanawata'ala.Apa yang paling penting dalam menuntut ilmu adalah niat, betulkan niat dalam menuntut ilmu semoga ilmu yang di peroleh mendapat keberkatan-NYA.orang yang menuntut ilmu kerana Allah tidak akan sekali-kali merasa kecewa sungguhpun menperoleh kegagalan dan mereka akan terus gagah bangkit dari kegagalan sehingga memperoleh kejayaan. kejayaan yang sebenar adaalah kejayaan di dunia dan diakhirat. insyaalah pada semesta ini kita berusaha menerpa kejayaan diri..Wallahhualam..1. Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu adalah pusaka nabi-nabi, manakala harta adalah pusaka Qarun dan Firaun.

2.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu memelihara kamu, tetapi kamu pula yang memelihara harta.

3.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu ramai taulannya dan sebaliknya orang yang berharta ramai seterunya.

4.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu apabila dinafkahkan akan bertambah, tetapi harta pula apabila dinafkahkan akan berkurangan.

5.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu diseru dengan nama yang mulia, manakala orang yang berharta diseru dengan nama bakhil.

6.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu tidak perlu dipelihara daripada pencuri, tetapi harta perlu dipelihara daripada pencuri.

7.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu akan diberi syafaat diakhirat nanti, manakala orang yang berharta akan dihisab hartanya.

8.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu tidak akan binasa, manakala harta pula akan binasa.

9.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu itu melembutkan hati dan harta pula mengeraskan hati.

10.Ilmu lebih baik daripada harta kerana yang berilmu mendakwa kehambaan dan yang berharta mendakwa ketuhanan.


drpd_mR3

No comments:

Post a Comment